xGoals (Expected Goals)

Το στοίχημα με την πάροδο του χρόνου έχει αγαπηθεί κι έχει γίνει μια από τις αγαπημένες ασχολίες των φιλάθλων κι όχι μόνο αυτών. Συνεχώς οι πλατφόρμες στοιχιματισμού προσθέτουν όλο και περισσότερες επιλογές, ώστε οι παίκτες να συμπληρώνουν το δελτίο τους με ακόμα περισσότερα ενδεχόμενα που, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, γίνονται διαθέσιμα για online στοιχηματισμό.

Όμως η τεχνολογία γίνεται και σύμμαχος, αφού πλέον προσφέρει μια πληθώρα δεδομένων που με τη σωστή ανάλυση, βοηθάνε τον κάθε παίκτη να κάνει πιο σίγουρες επιλογές για να συμπληρώσει το δελτίο του. Έτσι ένα υπολογιστικό μοντέλο που ξεκίνησε από το χόκεϊ επί πάγου, στα τέλη του 2012 άρχισε να χρησιμοποιείται στο αγγλικό ποδόσφαιρο με θεαματικά αποτελέσματα, δίνοντας ένα στατιστικό όπως είναι τα  xGoals (expected goals) ή πιο απλά τα γκολ που εκτιμώνται πως θα σημειώσει μια ομάδα βάσει απόδοσης, ευκαιριών κι άλλον δεδομένων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τα xGoals (expected goals /αναμενόμενα Γκολ) στον κόσμο του στοιχήματος

Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει πάρα πολύ στον αθλητισμό, προσφέροντας όλο και περισσότερα δεδομένα για την ανάλυση κάθε λεπτομέρειας ενός αγώνα, σε ομαδικό κι ατομικό επίπεδο, κάτι που στοιχηματικά έχει πολλαπλά οφέλη. Έτσι και τα xGoals (expected goals) αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στον κόσμο του ποδοσφαίρου και του στοιχήματος. Είναι μια προσέγγιση που επιχειρεί να προβλέψει το πόσα γκολ αναμένεται να σημειωθούν σε έναν αγώνα, βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία και μαθηματικούς υπολογισμούς.

Πως υπολογίζονται τα xGoals (expected goals) ;

Κάθε σουτ έχει ως ένα βαθμό πιθανότητες να μετατραπεί σε γκολ, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τα δεδομένα του αγώνα. Οι περισσότερες επιτυχίες σε παρόμοιες καταστάσεις, σε προηγούμενο χρόνο, αυξάνουν τις  πιθανότητες. Ο υπολογισμός των xGoals πέρα από την προϊστορία, βασίζεται σε διάφορα στατιστικά στοιχεία, όπως:

  • η απόσταση από το τέρμα
  • η γωνία που γίνεται το σουτ
  • η θέση του παίκτη
  • ο τρόπος που έγινε η πάσα
  • οι αποστάσεις μεταξύ των παικτών
  • αν η προσπάθεια έγινε  μετά από εκτέλεση φάουλ/τετ-α-τετ/ απόκρουση του τερματοφύλακα

κι αρκετές άλλες στατιστικές που όλες έχουν να κάνουν με το κατά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι μια ευκαιρία  να μετατραπεί σε γκολ.

Γιατί η πρόβλεψη των xGoals (expected goals) είναι χρήσιμη στο στοίχημα;

Τα xGoals προβλέπουν την πιθανότητα ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος, της κατάληξης μιας φάσης δηλαδή, βασιζόμενα στις επιδόσεις των ομάδων πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους: καταρχήν, μπορεί να δώσει μια πιο αντικειμενική εικόνα της απόδοσης μιας ομάδας, πέρα από το τελικό σκορ αλλά και στοιχεία για καταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχει η απαραίτητη εικόνα ή γνώση. Μια ομάδα που έχει υψηλά xGoals μπορεί να θεωρηθεί άτυχη αν δεν κερδίζει, ενώ μια με χαμηλά xGoals πιθανόν να έχει “τυχερές” νίκες. Ακόμη, τα xGoals μπορούν να προβλέψουν μεγάλες αλλαγές στην απόδοση μιας ομάδας: αν, για παράδειγμα, μια ομάδα έχει συνεχώς υψηλά xGoals αλλά χαμηλότερα πραγματικά γκολ, μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα στον τομέα των τελικών εκτελέσεων. Έτσι οι στοιχηματικές έχουν κάνει και αυτές την δική τους έρευνα επί του θέματος και προσαρμόζουν τις αποδόσεις του συμπεριλαμβανόμενων και των xGoals που με σωστή ανάλυση μπορούν να επιστρέψουν σεβαστό κέρδος στον παίκτη.

Τα xGoals πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, τα xGoals παρουσιάζονται συνήθως μέσω γραφημάτων και διαγραμμάτων σε ζωντανό χρόνο, γεγονός που θα εκτιμήσουν λίγο περισσότερο όσοι επιλέγουν το live στοίχημα. Αυτά τα γραφήματα δείχνουν τις πιθανότητες για γκολ σε κάθε στιγμή του αγώνα, προσφέροντας ένα ενδιαφέρον εργαλείο για τους παίκτες.

Όμως, εκτός από την πρόβλεψη αποτελεσμάτων, τα xGoals μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της αξίας στοιχήματος δίνοντας μια διαφορετική προοπτική στις στοιχηματικές επιλογές.

Τέλος, τα xGoals ανοίγουν ένα νέο παράθυρο στις στοιχηματικές επιλογές προσφέροντας πιο αντικειμενικές και προηγμένες μετρήσεις της απόδοσης των ομάδων με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Με τη σωστή ανάλυση κι εφαρμογή, μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους παίκτες που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις και προβλέψεις συνολικά.