Τι είναι το Under Over

Εισαγωγή 

Ζούμε πλέον σε μία εποχή όπου οι αγορές του στοιχήματος έχουν εξελιχθεί, τόσο σε αριθμό, όσο και εύρος επιλογών. Τα χρόνια που ο παίκτης είχε να επιλέξει ανάμεσα στο απλό και παραδοσιακό «1-Χ-2» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μία από τις δημοφιλέστερες στοιχηματικές επιλογές των παικτών, είναι το under/over. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι αρκετά απλός: στη συγκεκριμένη αγορά, δεν χρειάζεται να ασχολείστε με την τελική έκβαση του αγώνα, ούτε και να ανησυχείτε. Το αν θα επικρατήσει το φαβορί ή αν το αουτσάιντερ θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη, είναι στοιχεία που δεν είναι ικανά να σας αγχώσουν πλέον. Με το under over, το μόνο που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι αν θα σημειωθούν τουλάχιστον τρία τέρματα (για το over) ή μέχρι δύο τέρματα (για το under). 

Τι είναι το Under Over

Από τη πρώτη στιγμή που συστήθηκε στον Έλληνα παίκτη στοιχήματος το στοίχημα over 2.5, έγινε το δημοφιλέστερο στη συγκεκριμένη κατηγορία των over/under. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στη συγκεκριμένη αγορά πρέπει ο συνολικός αριθμός των τερμάτων μιας αναμέτρησης να είναι τρία και άνω για το over 2.5 και μέχρι δύο για το under 2.5. Ενδεικτικό παράδειγμα: Έστω ότι θέλουμε να ασχοληθούμε με το στοίχημα over/under στον αγώνα Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ και οι αποδόσεις είναι 1.75 στο over 2.5 και 2.05 στο under 2.5.

Στην περίπτωση που επιλέξουμε το στοίχημα over 2.5 γκολ, θα πρέπει να σημειωθούν τουλάχιστον τρία γκολ συνολικά στην αναμέτρηση για να θεωρηθεί το στοίχημα κερδισμένο.

Στην περίπτωση που προτιμήσουμε το under 2.5 γκολ, το άθροισμα των τερμάτων που θα πρέπει να σημειώσουν οι δύο ομάδες προκειμένου το στοίχημα να θεωρηθεί κερδισμένο, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δύο.

Πώς μπορούμε να στοιχηματίσουμε με Under Over (παραδείγματα)

Αφού είδαμε τη βασική αγορά του under/over 2.5 γκολ, πάμε να εξετάσουμε και τις διάφορες παραλλαγές σε over και under που προτιμώνται ιδιαίτερα από όσους έχουν λογαριασμό σε online στοιχηματικές.

Under Over 1.5 γκολ

Οι παίκτες που ασχολούνται με παρολί, έχουν στην κορυφή των προτιμήσεών τους τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ας δούμε η επιλογή over 1.5 πως παίζεται: Οι pregame αποδόσεις της είναι σαφώς χαμηλές, αλλά στο live στοίχημα και κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ανεβαίνουν αισθητά. Πρόκειται για ένα στοίχημα που μας πληρώνει αν επιτευχθούν δύο γκολ στο παιχνίδι και άνω. Οι πιθανότητες επιβεβαίωσής της είναι πολύ καλές, καθώς μόνο τα τρία ενδεχόμενα σκορ 0-0, 1-0 και 0-1 την καθιστούν μη κερδοφόρα. Όπως ανεφέραμε πιο πάνω, οι αποδόσεις του συγκεκριμένου στοιχήματος είναι αρκετά χαμηλές και δεν αξίζει να παιχτεί σε κάποιο σύστημα. Πολλοί είναι εκείνοι που το επιλέγουν για να φτιάξουν ένα παρολί 10-15 αγώνων, καθώς η μέση απόδοση της συγκεκριμένης στοιχηματικής αγοράς βρίσκεται γύρω στο 1.35. Αν ο παίκτης είναι καλά «διαβασμένος», επιλέγοντας τις σωστές γι αυτόν αποδόσεις, τσεκάροντας τη συμπεριφορά των ομάδων και δώσει σημασία στο ρεπορτάζ τους, έχει γύρω στο 75%-80% πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το παρολί με over 1.5 γκολ.

Under Over 3.5 γκολ 

Εδώ το ζητούμενο είναι αγώνες με μεγάλα σκορ, άρα και αναπόφευκτα… μεγάλες αποδόσεις. Για να κερδίσει κάποιος στο στοίχημα over 3.5, αρκεί να σημειωθούν στον αγώνα τέσσερα γκολ και πάνω. Αντίστοιχα, στο under 3.5 στοίχημα, ο παίκτης θα περιμένει να μην σημειωθούν περισσότερα από τρία τέρματα για να πάει ταμείο. Το over 3.5 οπαπ ή over 3.5 σε διαδικτυακές στοιχηματικές, προτιμάται από τους παίκτες που βρίσκουν την τιμή του over 2.5 χαμηλή (κυρίως γύρω στο 1.50), και θέλουν να ανεβάσουν την απόδοση αισθητά, προσθέτοντας το ρίσκο ενός έξτρα γκολ στην αναμέτρηση. Όσοι επιλέγουν να παίζουν στοίχημα με over 3.5 γκολ, συνήθως προτιμούν να τα «καλύπτουν» μέσα από κάποιο σύστημα, καθώς οι αποδόσεις της συγκεκριμένης αγοράς υπερβαίνουν τον διπλασιασμό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ασιατικά Under Over

Πέρα από τα κλασικά στοιχήματα under/over, με το όριο να βρίσκεται από το 0.5, το 1.5, το 2.5, το 3.5, μέχρι και το… over 6.5, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που αφορούν σε ασιατικά over/under. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες στοιχημάτων παρέχουν έξτρα κάλυψη στον παίκτη, καθώς πέρα από την πλήρη επιβεβαίωσή τους και το αντίστοιχο κέρδος, μπορούν να επιστρέψουν το μισό κέρδος ή το αρχικό ποντάρισμα, ανάλογα με το τι έχει επιλέξει ο παίκτης. 

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα ολόκληρα (over under 2, 3, 4 κ.ο.κ.) και τα split (over/under 2.25, 2.75 κ.λ.π.). 

Χρήσιμες συμβουλές για Under/Over 

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την «παραγωγικότητα» ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, σε ό,τι αφορά το σύνολο τερμάτων του. Αυτά που θα πρέπει να προσέξει ο παίκτης πριν αποφασίσει αν θα ποντάρει σε στοίχημα over/under, είναι τα εξής:

  • Η φόρμα των ομάδων στα τελευταία τουλάχιστον 5 ματς. 
  • Οι συμπεριφορές τόσο της γηπεδούχου, όσο και της φιλοξενούμενης στα τρία τουλάχιστον τελευταία ματς. 
  • Απουσίες βασικών παικτών.
  • Κατάσταση αγωνιστικού χώρου και καιρικές συνθήκες.
  • Η κρισιμότητα της αναμέτρησης (αν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον ή αν είναι αδιάφορη). 
  • Η προϊστορία ανάμεσα στις δύο ομάδες.
  • Οι σχέσεις ανάμεσα στις αντιπάλους (αν είναι φιλικές, αν πρόκειται για ντέρμπι κ.λ.π.).

Εδώ ο παίκτης θα μπορούσε να ακολουθήσει στρατηγική για over 2.5, βασιζόμενος στα ακόλουθα δεδομένα που πηγάζουν από την πρόσφατη προϊστορία των δύο ομάδων:

Η γηπεδούχος ομάδα θα πρέπει στους δύο από τους τρεις πιο πρόσφατους αγώνες της εντός έδρας, να έχει φέρει over. Αν στα τρία τελευταία ματς της γηπεδούχου έχουν σημειωθεί 7 τέρματα και άνω, αυτό είναι καλός οιωνός για το over 2.5. Τα ίδια ισχύουν και με τα στατιστικά της φιλοξενούμενης ομάδας στις τρεις τελευταίες εκτός έδρας αναμετρήσεις της, συν ότι θα πρέπει να έχει σκοράρει τουλάχιστον στα τελευταία δύο από τα 3 εκτός έδρας ματς της.

Άλλα σπορ και Under/Over

Προφανώς και η στοιχηματική επιλογή over/under δεν περιορίζεται μόνο σε αγώνες ποδοσφαίρου. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι το στοίχημα over under στο μπάσκετ, στο οποίο καλείται ο παίκτης να επιλέξει ένα από τα δύο, σύμφωνα με το line που δίνει ο εκάστοτε μπουκ. Οι αποδόσεις στο συγκεκριμένο line είναι εξαιρετικά ισορροπημένες και υψηλές, καθώς κυμαίνονται γύρω στο 1.80 με 1.90 και για τις δύο επιλογές. Ο παίκτης, ειδικότερα στις online στοιχηματικές, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το προσφερόμενο line που δίνεται, μειώνοντας ή αυξάνοντας την απόδοση – και κατά συνέπεια, το ρίσκο. Βόλεϊ και τένις, ακολουθούν στις προτιμήσεις των παικτών σε over/under πόντων ή games, αλλά απαιτούν πολύ περισσότερη μελέτη και μεγαλύτερη εξειδίκευση από την πλευρά του παίκτη