Λεξικό στοιχήματος

Όσο έμπειρος ή αρχάριος παίκτης στοιχήματος κι αν είσαι, σίγουρα θα έχεις συναντήσει όρους που είτε έχεις ακουστά ή δεν γνωρίζεις καθόλου. Το γλωσσάρι για το στοίχημα είναι ιδιαίτερα ευρύ και συμπεριλαμβάνει τόσο ελληνική, όσο και διεθνή ορολογία. Στη σελίδα του Scorakias φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε τους πιο σημαντικούς όρους για το στοίχημα και τις παραλλαγές του, προκειμένου να γνωρίζεις επακριβώς κάθε φορά τις προσφερόμενες αγορές στοιχήματος και την ετυμολογία τους. Το πληρέστερο λεξικό για το στοίχημα, είναι εδώ!

Ακριβές Σκορ: Πρόκειται για το τελικό σκορ μετά το τέλος του 90λέπτου ενός αγώνα. Δεν περιλαμβάνει την παράταση, εκτός και αν υπάρχει αναφορά στους όρους.

Ακριβές Σκορ και Σκόρερ (Scorecast): Αφορά το στοίχημα όπου ο παίκτης ποντάρει στο τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης και τον πρώτο παίκτη που θα σκοράρει.

Αμερικανικό Στοίχημα: Αυτό είναι ένα ειδικό στοίχημα όπου ο παίκτης ποντάρει είτε στη νίκη της γηπεδούχου ή της φιλοξενούμενης ομάδας, με την ισοπαλία να αντιστοιχεί με μονάδα και να επιστρέφει το ποσό του πονταρίσματος.

Ανταλλακτήριο Στοιχημάτων ή Betting Exchange: Αφορά τα στοιχήματα που γίνονται χωρίς τη διαμεσολάβηση του bookmaker, αλλά η απόδοση και το κέρδος αγοράζεται από άλλο παίκτη.

Αυτογκόλ: Βρίσκεται στην κατηγορία των ειδικών στοιχημάτων και πρόκειται για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ένα αυτογκόλ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Άρμπιτραζ (Arbitrage Bet): Εδώ μιλάμε για το είδος πονταρίσματος όπου ο παίκτης στοιχηματίζει και στα τρία σημεία (νίκη, ισοπαλία, ήττα), ώστε η επιτυχία του να είναι δεδομένη. Οι επιλογές του γίνονται σε διαφορετικούς bookmakers που εξασφαλίζουν τις μέγιστες αποδόσεις της αγοράς στοιχήματος. Κάποιοι το αναφέρουν και ως sure bet.

Ασιατικό Χάντικαπ (Asian Handicap): Είναι το ειδικό στοίχημα που δίνεται ως pre game και δίνει πλεονέκτημα γκολ στο ποδόσφαιρο ή πόντων στο μπάσκετ.

Accumulator Bet: Πρόκειται ουσιαστικά για το γνωστό στους περισσότερους από εμάς παρολί (ή Parlay). Είναι το στοίχημα στο οποίο ο παίκτης συνδυάζει τουλάχιστον δύο γεγονότα στο ίδιο κουπόνι. Για να θεωρηθεί κερδισμένο το συγκεκριμένο στοίχημα, θα πρέπει να επαληθευτούν όλα τα γεγονότα.

Anytime Σκόρερ: Να σκοράρει κάποιος παίκτης σε οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα.

Antepost: Δηλαδή μακροχρόνιο στοίχημα, όπως για παράδειγμα νικητής Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Back: Ποντάρισμα υπέρ κάποιου σημείου. Πρόκειται για τον συνηθέστερο τρόπο στοιχηματισμού.

Betting Limits (Όρια Στοιχηματισμού): Τα όρια αυτά καθορίζονται από τον bookmaker που ορίζει το ελάχιστο και μέγιστο ποντάρισμα σε κάθε στοίχημα. Είναι τα όρια στοιχηματισμού μέσα στα οποία μπορεί να ποντάρει ο παίκτης.

BIC/SWIFT Αριθμός: Είναι η λέξη που περιλαμβάνει γράμματα και αριθμούς με την οποία γίνεται η ταύτιση της τράπεζας στην οποία θα γίνει μία κατάθεση σε έναν λογαριασμό. Χρησιμοποιείται στις αναλήψεις και καταθέσεις των παικτών.

Bookings: Πρόκειται για ένα ειδικό στοίχημα στο οποίο ο παίκτης προβλέπει αν το άθροισμα των καρτών σε μία αναμέτρηση είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το όριο που έχει καθορίσει ο μπουκ. Κάθε κίτρινη κάρτα μετρά για δέκα πόντους και κάθε κόκκινη μετρά για 25.

CVC: Συντομογραφία για την ορολογία Card Verification Code. Ο κωδικός αυτός βρίσκεται στο πίσω μέρος της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και απαιτείται σε όλες τις καταθέσεις που γίνονται μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου.

Γκανιότα (Juice): Είναι το ποσοστό κέρδος του bookmaker.

Γκολ – γκολ: Το ενδεχόμενο να σημειώσουν τέρμα και οι δύο ομάδες σε μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Διπλό Αποτέλεσμα (Ημίχρονο/Τελικό): Είναι το στοίχημα στο οποίο ο παίκτης πρέπει να προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και του τελικού του αγώνα.

Διπλή Ευκαιρία (Double Chance): Είναι το ειδικό στοίχημα στο οποίο ο παίκτης μπορεί να επιλέξει δύο αποτελέσματα ταυτόχρονα (1Χ, 12, Χ2).

Δίχως Ισοπαλία (Draw No Bet): Το ειδικό στοίχημα κατά το οποίο ο παίκτης ποντάρει στη νίκη της γηπεδούχου ή της φιλοξενούμενης ομάδας, με την ισοπαλία να του επιστρέφει το ποσό του πονταρίσματός του. Είναι παρόμοιο με το Αμερικανικό Στοίχημα.

Δεκαδικές Αποδόσεις (Decimal Odds): Πρόκειται για τον τύπο των αποδόσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον υπολογισμό της κάθε επιτυχίας στο στοίχημα. Ονομάζονται και ευρωπαϊκές αποδόσεις και εκφράζονται με νούμερα, όπως 1.70, 2.10, 3.30 κ.λ.π.

Dead Heat: Όταν σε ένα αθλητικό γεγονός δύο η τρείς συμμετέχοντες καταλαμβάνουν την ίδια θέση.

Ειδικό Στοίχημα: Αφορά όλα τα πονταρίσματα σε ένα αθλητικό γεγονός, εκτός από τα κλασικά σημεία 1, Χ και 2.

Ευρωπαϊκό Χάντικαπ (European Handicap): Αυτό είναι ένα ειδικό στοίχημα που δίνει πλεονέκτημα γκολ στο ποδόσφαιρο ή πόντων στο μπάσκετ πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση. Η διαφορά του από το ασιατικό είναι ότι υπάρχει και η ισοπαλία για επιτυχία.

Eco Card: Υπηρεσία μέσω της οποίας μπορούν να γίνονται καταθέσεις και αναλήψεις στον λογαριασμό ενός παίκτη.

Fixed Odds: Πρόκειται για τις προκαθορισμένες αποδόσεις (στο pre game).

Ζωντανό Στοίχημα (Live Betting): Ο στοιχηματισμός κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης, όπου οι αποδόσεις μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με την εξέλιξή της.

Ζωντανό Σκορ (Livescore): Η παρακολούθηση της εξέλιξης ενός αγώνα σε πραγματικό χρόνο.

Head to Head: Διαδεδομένο ειδικό στοίχημα σε πολλά αθλητικά γεγονότα, στο οποίο ο παίκτης προβλέπει ανάμεσα σε δύο συμμετέχοντες (είτε παίκτες ή ομάδες) το ποιος θα τερματίσει σε καλύτερη θέση.

IBAN: Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού που χρησιμοποιείται για να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή σε διατραπεζικό σύστημα. Το ακρωνύμιο αντιστοιχεί στο International Bank Account Number.

Juice: Η αγγλική απόδοση της λέξης «γκανιότα». Αφορά το κέρδος του bookmaker από ένα γεγονός. Θα το συναντήσεις και ως book percentage ή book edge.

Live Betting: Είναι το στοίχημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ο μπουκ δίνει αποδόσεις που μεταβάλλονται συνεχώς, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, και αφορούν πολλά και διαφορετικά γεγονότα του ίδιου ματς.

Κλασματικές αποδόσεις (Fractional Odds): Είναι ο τύπος των αποδόσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Αγγλία για τον υπολογισμό της κάθε επιτυχίας. Τις συναντάμε με τη μορφή κλασμάτων τύπου 2/5, 3/7, 2/1 κ.λπ.

Μακροχρόνιo Στοίχημα (Ante Post Bet): Πρόκειται για το ειδικό στοίχημα με μακροχρόνια διάρκεια που οι παίκτες ποντάρουν στον νικητή μίας διοργάνωσης και πρέπει να περιμένουν μέχρι τη λήξη όλων των αγωνιστικών περιόδων προκειμένου να διευθετηθεί το στοίχημά τους.

Μονό αποδεκτό στοίχημα (Single Bet): Η τοποθέτηση στοιχήματος μόνο σε ένα αθλητικό γεγονός.

Mobile Betting: Στοίχημα στο κινητό τηλέφωνο. Η δυνατότητα των παικτών να παίξουν είτε από το smartphone ή το tablet τους. Η πιο διαδεδομένη μορφή στοιχήματος στις μέρες μας.

Μπούκμεϊκερ ή Μπουκ (Bookmaker ή Bookie): Είναι οι διαχειριστές των αποδόσεων που αναλαμβάνουν τις τοποθετήσεις των στοιχημάτων από τους παίκτες και την πληρωμή των νικηφόρων δελτίων.

Money Line: Στις αμερικάνικες αποδόσεις, ο bookmaker προσφέρει αποδόσεις που έχουν διαφορετική μορφή. Εμφανίζεται το ποσό που πρέπει να ποντάρει κανείς για να κερδίσει 100 δολάρια ή πόσα μπορεί να κερδίσει κάποιος αν ποντάρει 100 δολάρια.

Neteller: Είναι ηλεκτρονικό πορτοφόλι που εξυπηρετεί στις συναλλαγές με τον bookmaker.

Όρια Στοιχηματισμού (Bet Limit): Είναι τα χρηματικά όρια στα οποία ο παίκτης μπορεί να κάνει το ποντάρισμα του, με ελάχιστο και μέγιστο όριο. Ο κάθε μπουκ έχει διαφορετικό όρια που ξεκινάνε από το €0.01 και μπορούν να φτάσουν μέχρι και €100.000.

Νο Γκολ (NG): Να μη σημειώσουν τέρμα και οι δύο ομάδες.

Odds: Είναι οι αποδόσεις που αφορούν κάποιο γεγονός και είναι αυτές που καθορίζουν το κέρδος που μπορεί να προκύψει αν διευθετηθεί το στοίχημα ως κερδισμένο. Υπάρχουν οι δεκαδικές, οι κλασματικές, οι αμερικάνικες και διάφοροι τύποι ασιατικών αποδόσεων.

Outsider (Rag ή Underdog): Η ομάδα με το σημείο που έχει την υψηλότερη απόδοση και θεωρείται σχετικά δύσκολο έως αδύνατο να κερδίσει.

Over/Under: Ο συνολικός αριθμός των γκολ μετά το τέλος των 90 λεπτών του αγώνα θα είναι πάνω ή κάτω από Χ τέρματα. Συνήθως αυτά είναι τα δύο γκολ.

Παρολί (Accumulator Bet ή Parlay): Ο συνδυασμός δύο ή και περισσότερων στοιχημάτων σε ένα κουπόνι που για να πληρωθεί πρέπει να είναι όλα επιτυχημένα.

Προμήθεια: Λειτουργεί στα ανταλλακτήρια στοιχήματος και είναι η προμήθεια σε ποσοστό που παίρνει η ιστοσελίδα από τα κέρδη των παικτών σε αντάλλαγμα την παροχή αυτής της υπηρεσίας.

Πρώτος Σκόρερ: Πρώτος παίκτης που σκοράρει στον αγώνα.

Paypal: Είναι ηλεκτρονικό πορτοφόλι που εξυπηρετεί στις συναλλαγές με τον bookmaker.

Paysafecard: Είναι προπληρωμένη κάρτα που ο παίκτης χρησιμοποιεί για να κάνει κατάθεση χρημάτων.

Push: Η επιστροφή του ποσού στοιχηματισμού λόγω ακύρωσης ενός γεγονότος ή ισοπαλίας.

Σκόρερ: Είναι το ειδικό στοίχημα όπου ο παίκτης ποντάρει σε έναν συγκεκριμένο παίκτη της αθλητικής αναμέτρησης να βάλει το πρώτο ή το τελευταίο ή οποιοδήποτε ή 2 και άνω ή χατ-τρικ γκολ.

Σύνολο Τερμάτων: Ο συνολικός αριθμός των γκολ μετά το τέλος των 90 λεπτών του αγώνα.

Σύνολο γκολ Μονά-Ζυγά: Ο τελικός αριθμός τερμάτων ανεξαρτήτως ποια ομάδα σκοράρει και το αν αυτός θα είναι μονός η ζυγός.

Σύστημα (System Bet): Είναι ένα κουπόνι με 3 ή περισσότερα γεγονότα με τον παίκτη να ζητάει να επιβεβαιωθούν μία συγκεκριμένη σειρά από αυτά. Για παράδειγμα, εάν επιλέξει το 2/5 θα έχει επιλέξει 5 αθλητικά γεγονότα και θα πρέπει τουλάχιστον 2 από αυτά να επιβεβαιωθούν, ώστε να κερδίσει το ελάχιστο ποσό κέρδους. Σε περίπτωση περισσότερων επιτυχιών το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο για τον παίκτη.

Σύστημα Καναδικό (Canadian System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 5 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 26 στοιχήματα (στήλες) με 1 πενταπλό παρολί, 5 τετραπλά παρολί, 10 τριπλά παρολί και 10 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Σύστημα Γιάνκι (Yankee System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 4 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 11 στοιχήματα (στήλες) με 1 τετραπλό παρολί, 4 τριπλά παρολί και 6 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Σύστημα Σούπερ Γιάνκι (Super Yankee): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 5 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 26 στοιχήματα (στήλες) με 1 πενταπλό παρολί, 5 τετραπλά παρολί, 10 τριπλά παρολί και 10 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές. Είναι το ίδιο με το Καναδικό Σύστημα.

Σύστημα Γολιάθ ( Goliath System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 8 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 247 στοιχήματα (στήλες) με 1 οκταπλό παρολί, 8 επταπλά παρολί, 28 εξαπλά παρολί, 56 πενταπλά παρολί,70 τετραπλά παρολί, 56 τριπλά παρολί και 28 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Σύστημα Λάκι 63 (Lucky 63 System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 6 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 63 στοιχήματα (στήλες) με 1 εξαπλό παρολί, 6 πενταπλά παρολί, 15 τετραπλά παρολί, 20 τριπλά παρολί, 15 διπλά παρολί και 6 μονά αποδεκτά γεγονότα. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθεί τουλάχιστον 1 επιλογή.

Σύστημα Λάκι 15 (Lucky 15 System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 4 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 15 στοιχήματα (στήλες) με 1 τετραπλό παρολί, 4 τριπλά παρολί, 6 διπλά παρολί και 4 μονά αποδεκτά γεγονότα. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθεί τουλάχιστον 1 επιλογή.

Σύστημα Πατέντα (Patent): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 3 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 26 στοιχήματα (στήλες) με 1 τριπλό παρολί, 3 διπλά παρολί και 3 μονά αποδεκτά γεγονότα. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθεί τουλάχιστον 1 επιλογή.

Σύστημα Τρίξι ( Trixie System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 3 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 4 στοιχήματα (στήλες) με 1 τριπλό παρολί και 3 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Σύστημα Χέιντζ ( Heinz System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 6 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 57 στοιχήματα (στήλες) με 1 εξαπλό παρολί, 6 πενταπλά παρολί,15 τετραπλά παρολί, 20 τριπλά παρολί και 15 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Σύστημα Σούπερ Χέιντζ ( Super Heinz System): Είναι σύστημα σε κουπόνι που περιλαμβάνει 7 διαφορετικές επιλογές σε αθλητικά γεγονότα. Το κουπόνι δημιουργεί ένα σύστημα με 120 στοιχήματα (στήλες) με 1 επταπλό παρολί, 7 εξαπλά παρολί, 21 πενταπλά παρολί, 35 τετραπλά παρολί, 35 τριπλά παρολί και 21 διπλά παρολί. Για να κερδίσει κάποιος το ελάχιστο ποσό πρέπει να επαληθευθούν τουλάχιστον 2 επιλογές.

Skrill (πρώην Moneybookers): Είναι ηλεκτρονικό πορτοφόλι που εξυπηρετεί στις συναλλαγές με τον μπουκ.

Teaser: Είναι το στοίχημα στο οποίο ο παίκτης ορίζει το ύψος του χάντικαπ που θέλει να ποντάρει. Η απόδοση του στοιχήματος μεταβάλλεται ανάλογα με το ύψος του χάντικαπ.

Treble (Τριάδα): Είναι το ποντάρισμα στον συνδυασμό 3 σημείων.

Two way: Είναι το στοίχημα σε γεγονότα με 2 πιθανά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τέτοια γεγονότα είναι το μπάσκετ, το βόλεϊ κ.ά.

Trading: Είναι η τοποθέτηση στοιχημάτων χωρίς τη μεσολάβηση του bookmaker. Ένας παίκτης δεν αγοράζει απόδοση για ένα γεγονός από έναν bookmaker αλλά από κάποιον άλλον παίκτη ο οποίος μπορεί να προσφέρει καλύτερη απόδοση για το γεγονός αυτό.

Τελικό Αποτέλεσμα: Τελικό αποτέλεσμα αγώνα – νίκη, ισοπαλία, ήττα (στη διάρκεια του κανονικού αγώνα).

Φαβορί (Favourite ή Chalk): Η ομάδα που έχει τη μικρότερη απόδοση σε έναν αγώνα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει.

Χάντικαπ Τερμάτων: Τελικό αποτέλεσμα αγώνα (στην διάρκεια του κανονικού αγώνα) συν το Χάντικαπ Τερμάτων που δόθηκε σε μία από τις ομάδες.

Value Betting: Είναι το ποντάρισμα σε σημεία των οποίων η πιθανότητα επαλήθευσης εκτιμά ο παίκτης ότι είναι υψηλότερη σε σχέση με την πιθανότητα στην απόδοση που έχει δώσει ο Bookmaker. Εκτιμά δηλαδή ο παίκτης ότι η απόδοση ενός σημείου είναι πολύ υψηλότερη από όσο θα έπρεπε να είναι.